Construction for Glen Iris – Extension

Extension Renovation

Cost

$400,000

Build Time

9 mo

Year Completed

2021

Size

135m2

Location

Glen Iris

Project Summary

In a harmonious blend of historical charm and contemporary functionality, this extension and renovation project breathed new life into an existing period home. This transformative endeavour encompassed not only the expansion of the living space but also the preservation of the home’s timeless facade.

The primary goal of the project was to seamlessly integrate new additions that complemented the existing structure. This was achieved through the careful addition of a range of functional spaces. The extension introduced a stunning cabana, a spacious open-plan lounge and kitchen area, a much-needed garage, and a convenient laundry room. Additionally, a meticulous reconfiguration of the house’s interior layout was undertaken to optimize flow and functionality.

A hallmark of this project was our commitment to maintaining the authenticity of the period home’s facade. While expanding its footprint, we preserved the character and architectural essence that makes period homes so distinctive. The new extension seamlessly harmonized with the existing structure, ensuring a cohesive and pleasing aesthetic.

One of the standout features of this project was the infusion of heritage accents into the modern spaces. Notably, the kitchen received special attention with the incorporation of feature stone to compliment the joinery. This artful addition not only added historical significance but also elevated the kitchen’s design. Moreover, the introduction of brass tapware and a rolling deck created a sense of cohesion, beautifully mirroring the pool that graces the backyard.

The cabana emerged as a delightful oasis that seamlessly connected indoor and outdoor living. Designed to serve as a BBQ area and offering bathroom facilities for poolside convenience during the warmer months, it added an extra layer of functionality and luxury to the property. The cabana was thoughtfully integrated into the landscape, enhancing both the aesthetics and usability of the space.

No detail was spared in this meticulous project. The transformation extended to the outdoor areas, where an exposed aggregate driveway and pathway were skillfuly installed. These elements not only enhanced visual appeal but also contributed to the project’s overall functionality.

 

Like what you see?

Let's Build something Amazing.

GET IN TOUCH